Deviasyon ve Konka
Burun içinde, burnu iki odaya ayıran kıkırdak ve kemikten oluşan bölüme septum denir. Burun içinde, yanlarda mevcut kemik ve yumuşak dokudan oluşan bölüme ise konka denilir. Burun içindeki orta bölmenin yanlara doğru eğriliğine deviasyon, konkaların büyüyerek solunum yolunu daraltmasına ise konka hipertrofisi denir. Burun estetiği içi başvuran hastaların önemli bir bölümünde, septum deviasyonu ve /veya konka hipertrofisi de bulunabilir. Ameliyat sırasında, bu sorunların giderilmesi gerekir. Bu nedenle, nefes alıp vermekle ilgili bir sorun olup olmadığını, ameliyattan once, hem sorgulayarak, hemde rinoskopik ve endoskopik muayene ile değerlendirmek gerekir. Muayene yapıldığında gerek varsa tomografik inceleme istenir. Alerjik sorunlar varsa, öncelikle ilaç tedavisi önerilebilir.
Deviasyon ve konka cerrahisi, estetik burun ameliyatının ayrılmaz bir parçasıdır. Ayrı ayrı ameliyatlarla tedavi eski ve günümüzde kabul edilemez bir yaklaşımdır. Modern rinoplasti uygulamalarında, burnun anatomik yapısının korunması ve destek noktaları oluşturulması hedeflendiği için, septumdan elde edilen kıkırdağın kullanılması yaygın bir tekniktir. O nedenle, septum cerrahisi burun estetik ameliyatlarının temel bir parçasıdır. Bu işlem sırasında, varsa bir deviasyonun giderilmesi mümkündür. Konka ile ile ilgili Radyofrekans ile küçültme, içindeki kemiğin kırılması veya kısmen çıkarılması, konkanın olduğu gibi dışa doğru itilmesi burun estetiği ameliyatı sırasında uygulanabilir. İşlemden sonra, burun içinde solusyonlar kullanılması ve belirli aralıklarla endoskopik muayene yapılması ve ağız yoluyla ilaçlar-ödem çözücü, alerji ilaçları- gerekebilir.
1956 yılında Trabzon' da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1974 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde başladığı tıp eğitimini 1982 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1982-1985 yılları arasında Adana Şakirpaşa Sağlık Ocağında, üç yıl süreyle Pratisyen Hekim olarak mecburi hizmet yapmıştır.